Ouderenzorg onbetaalbaar?

Zorgbehoevende ouderen zullen in de toekomst op minder zorg en ondersteuning kunnen rekenen. En die toekomst is nabij, zo waarschuwen ambtenaren van diverse ministeries in een recent rapport.

De huishoudelijke hulp zelf regelen en betalen, geen dagbesteding meer vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de invoering van een eigen bijdrage voor de wijkverpleging. Het is een willekeurige greep uit de opties die er zijn voor komende kabinetten om de kosten voor de ouderenzorg te verminderen. Méér betalen voor minder zorg? Wat is er aan de hand?


Niets doen is geen optie

Allereerst is er goed nieuws: we worden ouder dan ooit. De gemiddelde levensverwachting stijgt naar ruim 85 jaar in 2040.  Maar daardoor neemt ook onvermijdelijk het aantal mensen met dementie of een andere chronische aandoening toe. En dus stijgt de vraag naar ouderenzorg de komende jaren fors. Als we niets doen, verdubbelen de uitgaven voor ouderenzorg tot een astronomisch bedrag van 37 miljard in 2040. Dat is bijna evenveel als we nu uitgeven aan onderwijs en vijf keer zoveel als we nu uitgeven aan politie. Maar met méér geld ben je er nog niet. Want daarnaast zijn er de handen aan de bedden. In 2040 zijn er 76 procent méér verpleegkundigen en verzorgenden nodig om de benodigde inspanningen te leveren. Die mensen zijn er nu niet en zullen er ook in 2040 niet zijn.


Ingrijpende keuzes, maar nu nog niet

Terwijl minister Conny Helder nog met man en macht probeert de ouderenzorg in goede banen te leiden, zijn ambtenaren uit verschillende ministeries in een recent rapport onverbiddelijk: alleen met ingrijpende keuzes kan er nog énigszins ouderenzorg geleverd worden. Hard ingrijpen is nodig om te voorkomen dat zelfs de meest noodzakelijke zorg niet meer voor iedereen toegankelijk is. Minister Helder heeft in een reactie laten weten dat ze de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen serieus neemt, maar die in deze kabinetsperiode niet zal doorvoeren.


Wijkcentra en één wet voor ouderen

Het pakket maatregelen dat de ambtenaren voorstellen omvat grofweg de volgende elementen: doelmatiger en efficiënter werken en meer technologie inzetten, het verzekerd pakket verkleinen en de eigen betalingen verhogen.

Tot slot noemt het rapport ook nog een aantal zaken die hier buiten vallen maar die toekomstige ministers mogelijk wel oppakken. Zoals hun voorstel om alle ouderenzorg onder te brengen in één domein en niet zoals nu, verspreid over drie wetten. Maar ook het stimuleren van de doorstroming naar geschikte woningen, wijkcentra voor senioren oprichten en het bevorderen van kleinschalige zorg.

Bron: Plus Online
Meer info via het Rapport van de Overheid