Nieuw jaarboek Historische Kring Velsen

 Onlangs is het nieuwe jaarboek Velisena van de Historische Kring Velsen verschenen. Hierin  staan diverse lange en korte artikelen, waarvan een groot deel uit de recente historie van Velsen. Het blad bevat onder andere artikelen over een Zeeuwse kanaalgraver die tijdens de opstand van 1866 werd gedood met aansluitend een eigen onderzoek van de HKV naar de toedracht van de gebeurtenissen tijdens die opstand. 
Verder een sfeerbeeld van het wonen in de noodwoningen in Velsen-Noord vlak na de Tweede Wereldoorlog, een analyse van het proefschrift van Lamberta van den Bergh van Eysinga uit 1933 over de sociaalgeografische staat van Velsen en een verhaal over de IJmuider worstel- en krachtsportvereniging IJKV Hercules, waarin u wellicht nog namen en plekjes in IJmuiden herkent. 
Vervolgens een verhaal over Cor Weber die in 1954 met militaire eer werd begraven op de inmiddels geruimde Engelmundus begraafplaats in Driehuis. De gebeurtenissen in Velsen tijdens de eerste dagen van de oorlog in mei 1940 staan beschreven in een artikel met kopieën van de originele documenten alsmede het verhaal van het Engelse schip de Dotterel dat veel vluchtelingen veilig naar Engeland bracht. Tenslotte het tweede deel over de Tichttiende met een beschrijving van de Velserhaven, de vele archeologische vondsten in het gebied en de werking van een eendenkooi. 
Tussen deze artikelen door nog enkele korte verhalen en een fotopagina, totaal 72 pagina’s leesplezier. Velisena 28-2019 is te koop bij Brederode boeken in Santpoort, de Readshop in IJmuiden en Rozing in Velsen-Noord.
Bron: de Jutter / de Hofgeest